Pokrenite digitalnu transformaciju

Pokrenite digitalnu transformaciju

Digitalna transformacija

 

Organizacije koje žele da postanu ili ostanu konkurentne, trebale bi da započnu procese digitalne transformacije.

Digitalna transformacija je promjena povezana sa primjenom digitalne tehnologije u svakodnevnom poslovanju. Ona omogućuje integraciju digitalnih tehnologija u sva područja poslovanja, zbog čega je potrebno mijenjati/unaprijediti način rada i pružanja vrijednosti korisnicima. To je takođe kulturna promjena koja zahtijeva od organizacija da kontinuirano propituju svoje poslovanje u želji postizanjem boljih rezultata. To ponekad znači prelazak sa dugogodišnjih poslovnih procesa i načina rada na kojima su organizacije izgrađene u korist relativno novih praksi koje se još uvijek definišu.

Posljednjih deset godina IT-a se radilo o promjeni načina na koji ljudi rade. Sljedećih deset godina IT-a će biti o transformaciji vašeg poslovanja.

Nakon reorganizacije poslovanja i uspješne primjene neke od digitalnih tehnologija organizacija može očekivati sljedeće efekte:

  • Veći prihodi i smanjeni troškovi
  • Poboljšano zadovoljstvo korisnika
  • Konsolidovani poslovi -> sretni uposlenici
  • Povećana agilnost i inovativnost
  • Novi proizvodi / usluge

Digitalna transformacija

Jedan od ključnih efekata digitalne transformacije su značajani finansijski napredak. U digitalnoj transformaciji rukovodioci mogu da očekuju povećanje poslovnog prihoda od 5% do 15%, smanjenje troškova od 10% do 20% i da svoje ukupno poslovanje poboljšaju za preko 30%. Prilikom početka procesa digitalne transformacije dolazi do povećanja troškova, ali praksa je pokazala da je povrat investicije (ROI) zaista velik i efekti su dugoročni te doprinose stabilnosti organizacije. Organizacije  koje kasne sa transformacijom su u većoj opasnosti od organizacija koje su agilnije po tom pitanju jer novi igrači na tržištu “napadaju” njihovu industriju, područije poslovanja ili tržišta.

U praksi su uglavnom zastupljena dva glavna puta razvoju digitalne transformacije i to: evolucioni i revolucionarni.

Evolucioni pristup koristi digitalne mogućnosti da se razvoj ostvari unutar postojećeg poslovnog modela kako bi se postigli već navedene efekte.

Revolucionarni pristup podrazumeva daleko veće promjene – fundamentalni prelazak na drugačiji poslovni model. Takva digitalna transformacija mora da se gradi na osnovama koju čine informacije i snaga umrežavanja/komunikacije.

Za mnoge organizacije danas je teško da u potpunosti promjene svoj poslovni model i da ostave za sobom tradicionalni model u kome se sve obavlja „unutar organizacije“. Ali, ukoliko organizacija ima aspiracije da maksimalno iskoristi prednosti digitalne transformacije, neophodana je transformacija koji će u potpunosti prihvatiti prednosti digitalne revolucije.

U mnogim organizacijama digitalna transformacija svela se na rubne poslovne procese ali tradicionalni poslovni procesi i načini rada, još uvijek su netaknuti.

Digitalna transformacija nije igra na sreću, zahtijeva velike i hrabre odluke kako bi se uspostavio novi model poslovanja i realizacije poslovnih procesa.

 


 

linkos

INTRANET & WEB APPS

 

 

2018-11-26T23:07:02-01:00
This website uses cookies and third party services. Ok