Digitalna transformacija

 

Organizacije koje žele da postanu ili ostanu konkurentne, trebale bi da započnu procese digitalne transformacije.

Digitalna transformacija je promjena povezana sa primjenom digitalne tehnologije u svakodnevnom poslovanju. Ona omogućuje integraciju digitalnih tehnologija u sva područja poslovanja, zbog čega je potrebno mijenjati/unaprijediti način rada i pružanja vrijednosti korisnicima. To je takođe kulturna promjena koja zahtijeva od organizacija da kontinuirano propituju svoje poslovanje u želji postizanjem boljih rezultata. To ponekad znači prelazak sa dugogodišnjih poslovnih procesa i načina rada na kojima su organizacije izgrađene u korist relativno novih praksi koje se još uvijek definišu.

Posljednjih deset godina IT-a se radilo o promjeni načina na koji ljudi rade. Sljedećih deset godina IT-a će biti o transformaciji vašeg poslovanja.

Nakon reorganizacije poslovanja i uspješne primjene neke od digitalnih tehnologija organizacija može očekivati sljedeće efekte:

  • Veći prihodi i smanjeni troškovi
  • Poboljšano zadovoljstvo korisnika
  • Konsolidovani poslovi -> sretni uposlenici
  • Povećana agilnost i inovativnost
  • Novi proizvodi / usluge

Digitalna transformacija

Jedan od ključnih efekata digitalne transformacije su značajani finansijski napredak. U digitalnoj transformaciji rukovodioci mogu da očekuju povećanje poslovnog prihoda od 5% do 15%, smanjenje troškova od 10% do 20% i da svoje ukupno poslovanje poboljšaju za preko 30%. Prilikom početka procesa digitalne transformacije dolazi do povećanja troškova, ali praksa je pokazala da je povrat investicije (ROI) zaista velik i efekti su dugoročni te doprinose stabilnosti organizacije. Organizacije  koje kasne sa transformacijom su u većoj opasnosti od organizacija koje su agilnije po tom pitanju jer novi igrači na tržištu “napadaju” njihovu industriju, područije poslovanja ili tržišta.

U praksi su uglavnom zastupljena dva glavna puta razvoju digitalne transformacije i to: evolucioni i revolucionarni.

Evolucioni pristup koristi digitalne mogućnosti da se razvoj ostvari unutar postojećeg poslovnog modela kako bi se postigli već navedene efekte.

Revolucionarni pristup podrazumeva daleko veće promjene – fundamentalni prelazak na drugačiji poslovni model. Takva digitalna transformacija mora da se gradi na osnovama koju čine informacije i snaga umrežavanja/komunikacije.

Za mnoge organizacije danas je teško da u potpunosti promjene svoj poslovni model i da ostave za sobom tradicionalni model u kome se sve obavlja „unutar organizacije“. Ali, ukoliko organizacija ima aspiracije da maksimalno iskoristi prednosti digitalne transformacije, neophodana je transformacija koji će u potpunosti prihvatiti prednosti digitalne revolucije.

U mnogim organizacijama digitalna transformacija svela se na rubne poslovne procese ali tradicionalni poslovni procesi i načini rada, još uvijek su netaknuti.

Digitalna transformacija nije igra na sreću, zahtijeva velike i hrabre odluke kako bi se uspostavio novi model poslovanja i realizacije poslovnih procesa.

 


 

linkos

INTRANET & WEB APPS

 

 

Trusted by some of the biggest brands

spaces-logo-white
next-logo-white
hemisferio-logo-white
digitalbox-logo-white
cglobal-logo-white
abstract-logo-white
white-logo-glyph

We’re Waiting To Help You

Get in touch with us today and let’s start transforming your business from the ground up.